Screamingdelkims.se

De tio bästa mjukvarorna för musikproduktion och notskrivning (2022)

När det kommer till musikproduktion är det viktigt att hänga med i den senaste utvecklingen av ny programvara. Att arbeta i en daterad DAW kan göra samarbeten med andra låtskrivare och producenter onödigt krångliga. Det är en fördel om du och de du jobbar med använder samma program och filformat. Även om många program för musikproduktion och notskrivning är menade att kunna läsa andra filformat, kan det hända mycket konstigt i en bounce som ingen egentligen fattar vad det beror på. Helt plötsligt slår ett av spåren i taket, utan synbar anledning. Enormt stressande för det låtskrivarteam som sitter med en tajt deadline till artist och skivbolag. Men så kan det plötsligt lösa sig också, lika välkommet som en Snabbare casino bonus, och alla blir glada. 

Här kommer en snabb guide till 2022 års bästa program för musikproduktion och notskrivning. Även om många låtskrivare i dag skriver sin musik direkt i en DAW som Logic eller ProTools, finns det all anledning att hålla sig uppdaterad med den senaste mjukvaran för notskrivning. Särskilt om du har tänkt att jobba upp en mer organisk produktionsbild där akustiska instrument ingår. Du som vill livnära dig som producent en hel karriär kommer ofelbart att behöva leverera noterade arrangemang vid någon tidpunkt. Även om marknaden i dag är översvämmad av pluggar med responsiva samplingar av stråk och blås med ljudkvalitet som bara gick att drömma om för några år sedan, finns det inget som slår en riktig inspelning med riktiga musiker. 

Topp 5 DAW (2022) 

Du som läser detta vet sannolikt redan att DAW står för Digital Audio Workspace och är den term som är branschstandard för musikproduktionsprogram. Utan inbördes rangordning kommer här topp fem DAW för 2022:

  • Apple Logic Pro X
  • Avid ProTools 
  • Ableton Live
  • Image-Line FL Studio
  • Steinberg Cubase

En bubblare på listan är naturligtvis Apples enklare DAW GarageBand. Efter att Apple köpte upp Logic har GarageBand och Logic närmat sig varandra betydligt då Logic fått ta del av GarageBands användarvänlighet och GarageBand blivit ett mycket kraftfullare och mer komplext musikproduktionsprogram. För dig som arbetar i team med någon som inte har samma skillset när det kommer till den tekniska delen av musikproduktion, kan en hybridlösning mellan GarageBand och Logic Pro X vara att rekommendera. Du som har proffskoll på läget kan putsa på era filer i Logic, och din kollega kan koncentrera sig på det rent konstnärliga i GarageBand.

Topp 5 notskrivningsprogram (2022)

Dessa är de notskrivningsprogram du bör hålla utkik efter 2022. Utan inbördes rangordning:

  • Finale PrintMusic
  • Sibelius First
  • Flat
  • MuseScore 2
  • Noteflight

Många arrangörer och kompositörer menar att Sibelius First fortfarande har en ganska brant inlärningskurva. För dig som arbetar professionellt med att skriva musik är Sibelius att räkna som branschledande. Att kunna öppna och arbeta med filer som har filändelsen .sib är obligatoriskt för yrkesverksamma notskrivare. Men för dig som prövar dina vingar kan ett program som Flat göra att du kommer igång mycket snabbare, samtidigt som programmet gör att du kan arbeta helt online – och dessutom i samarbete med andra.

Precis som i alla andra branscher har musikindustrin helt gått över till att handla om collabs och co-writes. Då gäller det att programvaran hänger med och gör arbetsprocessen smidig.